Østre Landsret frifandt den 20. november 2024 i sag BS-16590/2024-OLR Trustpilot for et erstatningskrav anlagt af en virksomhed, der havde fået en meget negativ anmeldelse fra en tidligere (fyret) medarbejder. Sø- og Handelsretten var nået til samme resultat.
Sagen angik en række spørgsmål, herunder særligt spørgsmålet om, hvorvidt Trustpilot havde pådraget sig et ansvar i medfør af e-handelslovens dagældende § 16. I forbindelse hermed også, hvornår Trustpilot fik kendskab til den pågældende anmeldelse og tog skridt til at fjerne den.
Derudover var der rejst en række spørgsmål, herunder hvorvidt Trustpilot havde handlet i strid med en række af markedsføringslovens bestemmelser, og hvorvidt Trustpilot havde påtaget sig en aftaleretlig forpligtelse til i alle tilfælde at sikre, at offentliggjorte anmeldelser stammede fra reelle kunder.
Landsretten frifandt altså Trustpilot for alle påstandene og anbringender med følgende begrundelse:
”Efter indholdet af de på Trustpilots platform offentliggjort retningslinjer, supportartikler mv. lægger landsretten til grund, at Trustpilot i sine retningslinjer til brugere, der ønsker at offentliggøre anmeldelser på Trustpilot, har angivet, at anmeldelser skal være indgivet af personer, der har haft en reel brugeroplevelse hos de virksomheder, som anmeldes, og være retvisende, og at Trustpilot søger at sikre dette ved brug af en scanningssoftware, som gennemgår anmeldelser, inden de bliver synlige på platformen, og ved at kræve at brugere, der lægger anmeldelser op, skal verificere sig ved angivelse af en mailadresse eller en Google- eller Facebookkonto, som tilhører den pågældende.
Af de fremlagte retningslinjer, supportartikler mv. og det af Regina Wandt forklarede fremgår endvidere, at virksomheder, som udsættes for falske eller vildledende anmeldelser på Trustpilots platform, på platformen kan finde en efter landsrettens opfattelse klar og tydelig vejledning i, hvorledes de kan anmode Trustpilot om at fjerne sådanne anmeldelser, herunder ved at skrive til mailadressen support@trustpilot.com eller via en kontaktformular, og at Trustpilot, for så vidt som de oplysninger, virksomheden giver i forbindelse med en sådan anmodning, giver grundlag herfor, inden for højest 3 arbejdsdage vil fjerne anmeldelsen.
Efter indholdet af de af Trustpilot offentliggjorte retningslinjer, supportartikler mv. kan Trustpilot ikke anses for at have påtaget sig i alle tilfælde at sikre, at de på Trustpilots platform offentliggjorte anmeldelser stammer fra forbrugere, der faktisk har anvendt eller købt produkterne, eller som har været i kontakt med virksomheden med henblik herpå.
En virksomhed som Flex Gulvservice kan følgelig ikke påberåbe sig at have modtaget et efter aftaleretlige principper bindende tredjemandsløfte herom fra Trustpilot. For så vidt angår de af Flex Gulvservice påberåbte bestemmelser i markedsføringsloven, herunder reglerne om vildledende handelspraksis, og de til grund herfor liggende regler i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/29/EF af 11. maj 2005 om virksomheders urimelige handelspraksis over for forbrugerne på det indre marked og om ændring af Rådets direktiv 84/450/EØF og Europa Parlamentets og Rådets direktiv 97/7/EF, 98/27/EF og 2002/65/EF og Europa Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2006/2004 (direktivet om urimelig handelspraksis) med senere ændringer, bemærkes, at hovedparten af de anførte bestemmelser angår forholdet mellem erhvervsdrivende og forbrugere, og der for ikke finder anvendelse i forholdet mellem Trustpilot og Flex Gulvservice.
I det omfang, der er påberåbt bestemmelser i markedsføringsloven, som kan fin de anvendelse i forholdet mellem erhvervsdrivende, er der ikke grundlag for at anse Trustpilots virksomhed og procedurer for at være i strid hermed.
I øvrigt bemærkes, at den af Flex Gulvservice særligt fremhævede bestemmelse i markedsføringslovens § 6 b, der angår forholdet mellem erhvervsdrivende og forbrugere, alene indeholder en ren oplysningsforpligtelse om, hvorvidt og i givet fald hvordan den erhvervsdrivende sikrer, at offentliggjorte anmeldelser stammer fra forbrugere, der har anvendt eller købt produkterne, og stiller således ikke krav til indholdet af oplysningerne.
Med disse bemærkninger, og idet landsretten i øvrigt i det hele er enig i Sø- og Handelsrettens begrundelse og resultat, stadfæster landsretten den ankede dom.”
Tarifering af drivhuskonstruktioner ekskl. glas – forrentning af tilbagebetalte morarenter og rentegodtgørelser
Udstykkede ejendomme – omberegnede grundværdier – ikke grundlag for tilsidesættelse af skøn
Omkostningsgodtgørelse – hæftelse – konkurs
Højesteret: sag om beskatning af aktionærlån skulle ikke henvises til behandling i landsretten som 1. instans
Varetægtsfængsling indtil dom i ankesag var ikke disproportional